esmaspäev, 24. detsember 2007

97. My Own Private Idaho (1991)



Režissöör: Gus Van Sant
Osades: River Phoenix, Keanu Reeves, James Russo ja teised
IMDB tärne: 7/10

Kui viitsin, siis nuian teiste tähelepanu - „Oh, you poor thing, spending Christmas alone..” Kui ei viitsi, siis naudin oma kulinaarseid saavutusi, ning vaatan filme, mis juba mitu aastat vaatamist ootavad.

River Phoenix on peaaegu unustusse vajunud näitleja, kes suri noorelt. River ja tema õed-vennad (sh Joaquin Phoenix - „Walk the Line”) kasvasid üles new-age kommuunis. Kuigi River Phoenix oli aktiivne loomakaitsja ja taimetoitlane, oli ta ka üsnagi irooniliselt ahelsuitsetaja.

„My Own Private Idaho” on lugu kahest Portlandi meesprostituudist. Keanu Reeves mängib Scotti, kes on tänaval protestiks oma linnapeast isa vastu. Mike, (River Phoenix) kes kannatab narkolepsia all, tunneb ebamääraselt suurt kiindumust oma sõbra vastu. Lootuses leida Mike’i ema, külastavad kaks hustlerit tema kodulinna ning jõuavad oma otsingutega isegi Euroopasse (vaba klišeedest).

Osa sisust põhineb Shakespeare’i näidendil „Henry IV” – hoopis teisest ajastust pärit tekst sulandub ideaalselt filmi, ning muudab selle ainulaadseks. Oskuslikult on põimitud absurd ja realism, komöödia ja draama, nii et midagi ei jää häirima. „My Own Private Idaho-ga” tundubki olevat nii, et ükskõik, kas film meeldib või ei, meelde jääb see ikkagi.

Kuigi „MOPI” seob Mike’i ja Scotti tervikuks, on see ka kahe tegelase individuaalne lugu. Kirutud Keanu Reeves sobib oma rolli valatult, nagu ka River, kes suudab Mike’i muuta nii realistlikuks, et see on lausa liigutav.

Sant’i filmidel on see imelik aura, mis teeb nad eriliseks. Pikad stseenid horisondini ulatuvatest teedest, kiiresti liikuvatest pilvedest, ja sümbolistlikest majadest.

Film otsingutest, mõlema - nii armastuse kui ka kuuluvuse järele.


Minu hinne: 8,5/10

Kommentaare ei ole: