reede, 21. detsember 2007

88. Machuca (2004)



Režissöör: Andrés Wood
Osades: Matías Quer, Ariel Mateluna, Manuela Martelli ja teised
IMDB tärne: 8/10

Tšiilis on „Machuca” populaarne, aga mitte Lõuna-Ameerikas. Võin julgelt öelda, et see on võrdlemisi huvitav nii tšiili kohalikule kui ka mulle, isegi siis, kui ma Tšiili ajalooga veel kursis ei ole. „Machuca” teeb rännaku Santiagosse 1973ndal aastal.

Augusto Pinochet sai võimule seitsmekümnendate algul läbi sõjalise riigipöördne. Kuigi tema võimuloleku edenes Tšiili majanduslik seis (NB! Filmi viimased minutid!), polnud antikommunistlik suhtumine „vastastesse” ehk vasakpoolsete sugugi inimlik. Santiago Allende sotsialistlik valitsus oli purustatud.

See on film sõprusest kahe poisi vahel. Gonzalo Infante käib katolikus eliitkoolis, mille õppurid on ülemklassi poisid. Kooli pea, isa McEnroe, peab tähtsaks, et kõikidesse suhtutaks austusega, mistõttu võetakse kooli õppima paar vaesema klassi poissi. Peagi arenebki rikka Gonzalo ja vaese Machuca vahel sõprus. Gonzalo õpib tundma vaeste elu oma sõbra silme läbi olukorras, mil ülemklass tundis muret oma privileegide kadumise (ning vaeste õiguste suurenemise) üle. Filmi lõpus toimubki kokkupõrge, mille tagajärjel peab Gonzalo valima poole.

„Machuca” tundus mulle olevat üks neist täiesti-okei-draamadest, aga filmi lõpp mängis selle ümber.


Minu hinne: 8/10

Kommentaare ei ole: