laupäev, 1. september 2007

35. Molière (2007)



Režisöör: Laurent Tirard
Osades: Romain Duris, Fabrice Luchini, Laura Morante, Ludivine Sagnier ja teised
IMDB tärne: 7,1/10
Treiler
Intriigidega pikitud hoogne ajalooline komöödia spekuleerib sündmustega suure prantsuse satiiriku Molière’i varasemal, salapäraselt valgete laikudega kaetud eluperioodil, kus rikka härra kostil elav noor näitekirjanik mässitakse romantika ja riugaste, arusaamatuste ja ahvatluste võrku.

1644. aasta Pariis. 22-aastane Jean-Baptiste Poquelin, keda tuntakse ka Molière’ina, ei ole veel see kirjanik, keda ajalugu teab koomilise satiiri isa ja kirjandusklassikasse tõusnud "Misantroobi" ja "Tartüffi" autorina. Kaugel sellest, tegelikult on ta läbikukkunud näitleja. Tema teatritrupp on pankrotis ja võlausaldajate poolt tagaotsitav. Molière satub vanglasse ning sealt vabanedes kaob mees kui vits vette. Möödub 14 aastat ja Molière triumfeerib koos oma trupiga Pariisis pärast edukat ringreisi Prantsusmaal./tartuff.ee

On raske teha filmi kellestki, kes on end rahva südamesse kirjutanud ja kelle teoseid on koolitundides lõpmatuseni käsitletud nii siin, kui seal. Peab tabama täpselt sihtmärki, sest muidu peab end järgneva filmiga jälle tõestama. Laurent kogus ilmselt kokku oma Ameerikas saadud teadmistepagasi ja riskis. Tuli välja küll, eriti kui juhtima panna mösjöö Duris - prantslaste oma Johnny Depp. "Armunud Shakespeare'i" on ilmselt paljud näinud ja kui see meeldis, miks mitte jätkata ajarännakut Moliere'i filmiga.
Aga mul on jätkuvalt kahju, et mu prantsuse keele oskus niivõrd pinnapealne on. Tutvuda iga teosega selle originaalkeeles on klišee, aga ma nii tahaks osa saada keelemängudest ja mitte enam sõltuda kahtlastest tõlkijatest, kelle annet kinnisilmi usaldada. Ssssh! Kuidas see oligi - et inimene polegi võimeline ühtegi keelt peale emakeele võrdväärsena selgeks saama?! Lohutust polegi.

Minu hinne: 7/10

2 kommentaari:

Suule ütles ...

Kas sa teed seda nimelt või? Et ei peaks koos teistega külmal raekoja platsil kükitama? Ai kui õel..:P

Muide, osad dokumentaalidest, mida Athenas näidatakse, hakkavad ETV pealt tulema("Jonestown", "Jesus Camp" jt, mille hulgas on äkki ka mõni, mida sa näinud ei ole), nii et saab ka lihtsama vaevaga kätte.

CM ütles ...

Ma tean jah, et neid filme varsti telekas näidatakse.
Teen küll nimelt muidu .. Mulle meeldib kohvi juua, kvaliteet ja segavate inimpeade puudumine :P