pühapäev, 6. jaanuar 2008

108. Malèna (2000)




Režissöör: Giuseppe Tornatore
Osades: Monica Bellucci, Giuseppe Sulfaro ja teised
IMDB tärne: 7,3/10

Keskmine Itaalia film (ma ei räägi Fellini või Bertolucci teostest) kipub jääma mulle kaugeks. Tihti tuleb ette nn põhjamaine blokk, mis muudab itaallaste ponnistused halenaljakateks. Ma ei oskagi seda täpsemalt kirjeldada, aga paljudel sealsetele filmitegijatele tundub see elementaarse elemendina, mida sisse lisada - "kui linateos on muidu igav, olgu see vähemalt naljakas".

"Malenas" esines seda piisavalt, et ära tunda Itaalia (kui keel välja arvata), aga õnneks mitte üleliia, mis oleks rikkunud filmielamuse.

Väiksesse linna kolib Malena, kelle ilu võlub sealseid mehi (ja poisse.) Kuna Malena mees on sõjaväes, levitavad kohalikud naised tema kohta kuulujutte. Ühel hetkel kaotab Malena kõik - nii oma mehe kui ka isa. Suutmata end ülal pidada ning kaitsta, valib ta ainsa võimaliku rahateenimise viisi. Kui linna jõuavad saksa väed, on Malena sakslaste käevangus, kuni nende lahkumiseni. Itaalia naised otsustavad uuesti üksi jäänud Malena üle kohut mõista. Oma abikäe ulatab noor poiss, kes püüab taastada Malena kaotatud au.

Kui otsida sarnaseid filme, tasuks vaadata ka seda.

Minu hinne: 7,5/10

Kommentaare ei ole: