pühapäev, 10. veebruar 2008

125. Withnail & I (1987)




Režissöör: Bruce Robinson
Osades: Richard E. Grant, Paul McGann, Richard Griffiths, Ralph Brown ja teised
IMDB tärne: 7,8/10

Eile 60ndad ja Camden. Täna loen seda. Bloody hell!

Kõik osatäitjad on tuntud näod. Richard E. Grant tuli mulle meelde QI-st. Mänginud paljudes filmides, tuntumateks "Penelope" ja "Gosford Park". McGann on pigem telenägu, kes teeb kaasa erinevates seriaalides. Richard Griffiths on nooremale publikule tuntud Harry Potteri filmidest, kus ta mängib onu Vernonit. Teinud kaasa ka selles filmis (ja samanimelises näidendis), mida soovitan tungivalt vaadata.

Esimest korda jooksid filmi vaadates peas nimed, kes võiksid mängida "Withnail & I" uuemas versioonis. Häda vaid selles, et ma ei armasta rimeike sugugi, vähemalt mitte siis, kui filmi originaalfilmi valmimisest pole möödas poolt sajandit. Ja veel vähem armastan ma seda, kui meeriklased eurooplaste filmidest-seriaalidest oma versioonid teevad.
Nende "The IT Crowd" oli puhas rubbish, ja mind ajab vihale, et "The Office'ist" rääkides mõeldakse enamasti USA versiooni. Ning ma virisen veelgi enam, kui nad oma versiooniga filmist "The Edukators" välja tulevad. See selleks, minu uues filmis "Withnail & I", mida keegi loodetavasti ei teosta, teevad kaasa Chris O'Dowd, Matt King/Paddy Considine, Christopher Biggins/Stephen Fry ja Noel Fielding.

Filmi peategelasteks on kaks sõpra, mõlemad töötud näitlejad. Kui köögis valitsev segadus on muutunud liiga suureks, otsustavad nad minna maale, et uut energiat koguda. Maamaja kuulub Withnaili onule, tolle aja Oscar Wilde, kes kannab ülikonnataskus redist, sest "flowers are essentially tarts; prostitutes for the bees. " Elu maal ei olegi nii stressivaba, eriti kui onu Monty nendega ühineb.

Ma j u m a l d a n neid tsitaate, sest on vähe filme, milles öeldud laused mulle piisvalt meeldejäävad oleksid. Üks parimaid briti filme sõprusest, plussiks seegi, et kaheksakümnendatel suudeti nii veenvalt 60ndaid mängida. Filmi saadavad Jimi Hendrixi, Procol Harumi, George Harrisoni jt, kes mulle ei meenu, tuntumad lood. Naerupahvakud garanteeritud neile, kes briti komöödiat armastavad. Ja nad mainisid isegi Savile Row tänavat, mis on tuntud nende inimeste poolt, kes raatsivad aegumatu riidetüki eest välja käia üüratuid summasid. (Ja sealsed rätsepad-müügimehed on vaieldamatult kõige stiilsemad, eriti kui nad hommikuti oma sigarette poe ees süütavad. Südamest loodan, et sinna ei teki rohkem hi-street poode, ning vanad ärid ei pea oma uksi sulgema.)
Danny: "I don't advise a haircut, man. All hairdressers are in the employment of the government. Hairs are your aerials. They pick up signals from the cosmos, and transmit them directly into the brain. This is the reason bald-headed men are uptight."

Withnail: "I have a heart condition. If you hit me, it's murder."

Minu hinne: 8/10

2 kommentaari:

Suule ütles ...

Murphy!

Soprano ütles ...

Withnail & I on hetkel teisel kohal sellises kohas:
http://www.pollthepeople.com/